et ontstaan van ons sprookje

in de zomer van 2019 werd Elfie bedacht door Sofie, vlak voor haar zevende verjaardag. Zij maakte een tekening van haar en vroeg aan Heleen: ‘Oma, kun je deze voor mij maken? Haar vleugels moeten aan en uit kunnen.’ ‘Ja hoor, dat kan!’ zei Heleen. ‘Moet ze ook een jurkje aan?’ ‘Natuurlijk!’ En zo kwam Elfie in het leven... En daarna kwam Karabauter... en Besje. En Bebyfie. En nog een heleboel andere vrienden. Er volgden echte boterhammen (‘en een pizza oma, kun je die ook maken alsjeblieft?’), gebakken eieren en natuurlijk een rugzak. En een picknickmand. En nog heel veel meer leuke dingen.

Een jaar lang maakten en haakten Sofie en haar oma er lustig op los en ondertussen beleefden Elfie en haar vrienden spannende avonturen. Ze gingen mee naar het bos en op vakantie, ze stookten vuurtjes en vierden kerst. En altijd was daar mama Roos met haar camera, om van alle avonturen foto’s te maken.


In de zomer van 2020 werd Sofie 8 jaar. Ze schreef en tekende schriftjes vol en typte de avonturen van Elfie in de computer. Want... er moest een boek van Elfie komen! Sofie wist al pre-cies hoe het boek er uit ging zien, met 28 hoofdstukken en een stevige kaft. Elk hoofdstuk niet te lang, ‘Dan kunnen de ma-ma’s en papa’s de verhaaltjes voorlezen voor het slapen gaan.’ En alle seizoenen komen er in voor: ‘Het boek duurt een jaar.’
 

Medemogelijkmakers

Het boek was in de maak, maar zou het ook mogelijk zijn om 1.000 boeken te laten drukken zodat een heleboel grote en kleine mensen het zouden kunnen lezen? En zelf de figuren zelf haken met de haakpatronen in het boek? Al met al een kostbare zaak. Dus vroegen Sofie, Roos en Heleen om hulp via het crowdfundingplatform Voordekunst. Hulp, om niet alleen 1.000 boeken te laten drukken, maar ook om 1.000 bomen te planten, voor ieder gedrukt boek één. Oh ja, die 1.000 bomen moesten nog wel ergens geplant worden...
 


Het sprookje gaat verder

Binnen een dag (!) vonden ze een prachtige plek voor het Elfiebos: ’t Beleef & Bewonderbos in Rucphen. Linda Nouws, sinds december 2020 eigenaar van deze fantastische plek, 

wil van het verwaarloosde bosperceel een multifunctioneel bos maken met veel biodiversiteit: ‘Er staan heel veel (dode) dennenbomen op ons bosperceel. Een deel daarvan halen 

we weg om plaats te maken voor nieuwe bomen, struiken en planten. Zo wordt ons bos een mooi stukje natuur, met veel afwisseling, mooie kleuren, lekkere geuren en veel moois om te bewonderen Daarom vinden we het ook zo leuk om met jullie samen te werken en 1.000 bomen te kunnen planten.’ 

Ondertussen bleef Sofie onvermoeid schaven aan het boek – en verzon er al doende nog wat nieuws bij: Omafie deed nog haar intrede–- die moest natuurlijk ook gehaakt worden. Er kwam nog een verhaal over mieren bij (hoe haak je een mier? Inmiddels weten we dat ook). Omafie bakte koekjes voor ieder-een (‘Zullen we ook een recept in het boek doen?’). Mamma Roos wrong zichzelf en haar camera in alle bochten om alles zo mooi mogelijk vast te leggen.

Er werden ook liedjes verzonnen, voorgezongen en door opa Piet van notenschrift voorzien. Want natuurlijk wordt er gezongen in het Elfiebos! Je kunt meezingen, want Elfie heeft haar eigen youtube-kanaal!

En toen... kwam het sprookje uit: het boek was klaar! 

 

 

Januari 2021: op bezoek in Rucphen. Linda, eigenaar van in ’t Beleef en Bewonderbos, leidt Sofie, roos en Heleen rond in het bos en laat ons zien waar de bomen voor het Elfiebos geplant gaan worden. Van links naar rechts: Karabauter, Heleen, Sofie met Elfie en Besje, Linda (staand) en Roos.

 

Meer dan driehonderd gulle gevers doneerden geld en gaven ons extra energie door alle mooie, lieve en grappige bood-schappen die zij voor ons achterlieten. 

 

‘Dit is de mooiste dag van mijn leven!’, dat zei Sofie toen ze op het computerscherm zag dat de crowdfundingactie was geslaagd. 

 

Sofie in de weer met een van de tegenprestaties voor de donateurs: een echt Elfie-haakpakket.

Het boek is klaar: taart want het is naar de drukker gestuurd!

 

Het boek wordt gedrukt! Mischa Vroegop van Incido regelt alles perfect voor ons. Zelfs een mooi filmpje van hoe het boek gedrukt werd!

28 mei 2021 de boeken arriveren!!

Sofie opent het eerste boek!
 

Sofie geeft eerste boek aan Elfie, lief he.

En dan moeten er een heleboel boeken gesigneerd worden voor mensen die een gesigneerd exemplaar besteld hebben via de crowdfundactie. Vandaag 90 stuks gesigneerd. Knappe Sofie! (En oma en mama ook)

Thuis maken we een mooie etalage, zodat alle mensen in Oss ook ons kunnen zien.